FOKUS SPM

Fokus penting untuk Kertas 2 SPM :
  1. Mengira Nilai Tenaga dalam makanan (T4 & T5)
  2. Mengira Kos Jahitan @ Pakaian (T4 & T5)
  3. Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet (T4)
  4. Menerangkan cara menyimpan makanan segar dan makanan kering (T4)
  5. Menerangkan kesan haba terhadap ikan, beras dan sayur (T4)
  6. Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu (T4)
  7. Menilai hasil masakan (T4)
  8. Menghuraikan prinsip kebersihan makanan (T4)
  9. Menyatakan ciri gentian asli dan gentian buatan (T4)
  10. Membanding beza ciri gentian asli dan gentian buatan (T4)
  11. Menerangkan pemilihan, penggunaan dan penjagaan alat jahitan (T4)
  12. Menghuraikan setiap proses jahitan (T4)
  13. Menerangkan faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga (T4)
  14. Menerangkan kitaran hidup keluarga dan mengenalpasti masalah setiap peringkat kitaran hidup keluarga (T4)
  15. Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga (T4)
  16. Menerangkan pengurusan sumber keluarga untuk mencapai matlamat (T4)
  17. Menerangkan jenis komunikasi  (T4)
  18. Menerangkan fungsi komunikasi (T4)
  19. Menerangkan faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi (T4)
  20. Menerangkan faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman (T4)
  21. Menerangkan pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman (T4)
  22. Menerangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien (T5)
  23. Menghuraikan proses pencernaan (T5)                                                          
  24. Menerangkan proses penyerapan hasil akhir pencernaan di usus (T5)
  25. Menerangkan cara menyimpan makanan mudah (T5)
  26. Menerangkan sebab @ punca berlakunya pencemaran makanan (T5)
  27. Menerangkan prinsip menyenggara wardrobe (T5)
  28. Menerangkan cara penjagaan berdasarkan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa pada pakaian (T5)
  29. Menerangkan langkah pembentukan pasukan (T5)
  30. Menghuraikan hak pengguna dan akta yang boleh melindungi hak pengguna
(T5)

No comments:

Post a Comment