Fokus penting untuk Kertas 2 SPM
:
- Mengira Nilai Tenaga dalam makanan (T4 & T5)
- Mengira Kos Jahitan @ Pakaian (T4 & T5)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet (T4)
- Menerangkan cara menyimpan makanan segar dan makanan kering (T4)
- Menerangkan kesan haba terhadap ikan, beras dan sayur (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu (T4)
- Menilai hasil masakan (T4)
- Menghuraikan prinsip kebersihan makanan (T4)
- Menyatakan ciri gentian asli dan gentian buatan (T4)
- Membanding beza ciri gentian asli dan gentian buatan (T4)
- Menerangkan pemilihan, penggunaan dan penjagaan alat jahitan (T4)
- Menghuraikan setiap proses jahitan (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga (T4)
- Menerangkan kitaran hidup keluarga dan mengenalpasti masalah setiap peringkat kitaran hidup keluarga (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga (T4)
- Menerangkan pengurusan sumber keluarga untuk mencapai matlamat (T4)
- Menerangkan jenis komunikasi (T4)
- Menerangkan fungsi komunikasi (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman (T4)
- Menerangkan pengaruh teknologi terhadap pengurusan tempat kediaman (T4)
- Menerangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien (T5)
- Menghuraikan proses pencernaan (T5)
- Menerangkan proses penyerapan hasil akhir pencernaan di usus (T5)
- Menerangkan cara menyimpan makanan mudah (T5)
- Menerangkan sebab @ punca berlakunya pencemaran makanan (T5)
- Menerangkan prinsip menyenggara wardrobe (T5)
- Menerangkan cara penjagaan berdasarkan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa pada pakaian (T5)
- Menerangkan langkah pembentukan pasukan (T5)
- Menghuraikan hak pengguna dan akta yang boleh melindungi hak pengguna
(T5)
Teknik menjawab bahagian a k2
View more PowerPoint from norrehajani
Seminar ert t5 k2 c
View more PowerPoint from norrehajani
No comments:
Post a Comment